Att må bra i en stressad tid kan vara en utmaning. Vad som helst kan stressa vem so helst av vilken anledning som helst. Vad som skapar stress och hur den tar sig uttryck är mycket individuellt. Då det gäller att minska stress finns det dock vissa faktorer som vi alla har gemensamt. Det som gör att vi håller oss friska - våra friskfaktorer - är också det som sänker vår stressnivå. Du kan läsa mer om vad som är stress här.
Normalt så återställer sig kroppen efter en stressituation. Det parasympatiska nervsystemet som är inriktat på vila och återhämtning aktiveras vid vila och avslappning, detsamma gäller ämnesomsättningen och immunsystemet. Då du hunnit framtill bussen, stannar och pustar ut - återställer sig kroppens system alldeles av sig självt. Ju längre tid stressen pågått desto längre tid kan det ta att balansera kroppen igen.
Den viktigaste faktorn för att minska stress är sömnen. Att sova tillräckligt länge och med god kvalitet skapar förutsättningar för att klara nästa dags utmaningar och eventuella påfrestningar.
I detta sammanhang talar man om god sömnhygien:
Att aktivt slappna av gör att du ger dig själv en paus och stannar upp i din vardag. Vi lever idag i en relativt prestationspräglad tillvaro - vi agerar och presterar mest hela tiden. Att bara vara utan att göra ger ditt system möjligheter att återgå till ett balanserat tillstånd. Här finns det många olika redskap som du kan ta hjälp av:
”Den som inte avsätter tid för fysisk aktivitet, måste förr eller senare avsätta tid för sjukdom” (Edward Stanley).
Din kropp är byggd för rörelse och mår bäst av att få varierad och kontinuerlig träning/ aktivitet. Vid fysisk aktivitet påverkas hjärnan positivt, bla genom ökad tillväxt av kopplingar mellan nervcellerna, detta gör i sin tur att du får bättre minne och ökad koncentration. Att vara fysiskt stark ger dig en psykisk ”korsett” – det gör att du klarar påfrestningar, såväl fysiska som mentala/ själsliga, bättre. Genom att vara fysiskt aktiv ”nollställer” du stresshormonerna och kroppen kan på så sätt komma ned i varv. Du förbrukar den energi som stressen mobiliserar och därmed minska dess negativa effekter, detta gör att du inte går inte på tomgång – och risken för att överreagera minskar
Självkännedom handlar om att känna dig själv, dina styrkor och svagheter och att på ett tillfredsställande sätt hantera detta.
Självkänsla handlar om din upplevelse av dig själv som person, inifrån och ut. Det värde du ger dig själv- för att du är just du. Självförtroende handlar om det du presterar, utifrån och in. Vi behöver både självkänsla och självförtroende, och de båda kan vara olika starka i olika situationer/ perioder i livet. Både självkänsla och självförtroende är ”färskvaror” som behöver näring för att hållas fräscha.
Självkänslan är en livslång process som sker i interaktion med de människor vi har omkring oss, våra upplevelser, våra tankar och känslor, biologiska anlag. En god självkänsla gagnar dig då det handlar om att minska stress- då du med en god självkänsla har lättare att sätta gränser och att känna dig nöjd med dig själv och det du både presterar och det du är.
Planering är A och O för en hållbar stresshantering och ökad livskvalitet. Vi lever i dag i ett oändligt hav av valmöjligheter. Att välja bort kan vara en viktig faktor för att minska stressen i tillvaron. Medvetenhet och reflektion krävs för att kunna göra en hållbar planering
Att känna stöd från familj, vänner och kollegor är en mycket viktig friskfaktor. Det intressanta är att det också är en friskfaktor att ge stöd till andra
Att hantera stress handlar om att aktivera kroppens eget system för lugn och ro. Oxytocin är kroppens eget "lugn och ro"-hormon. Hormonet ökar vårt välbefinnande i situationer/aktiviteter som känns behagliga/ positiva för oss – en positiv cirkel av välbehag skapas. Oxytocin har en stor roll i framkallande av fysisk avslappning och psykiskt välbefinnande, samtidigt som social interaktion, näringsupptag och läkning stimuleras
Den mänskliga civilisationen är endast några hundra generationer gammal (alltså tämligen ung ur ett evolutionsperspektiv). Vi föds som stenåldersbarn - våra hjärnor är inte genetiskt anpassad för det liv vi har skapat. Då våra gener är formade av och i naturen motverkar gröna miljöer stress. De flesta av oss har någon form av avslappnad relation till naturen. Kanske upplever du lugn och ro då du är på sjön, i skogen, i grönsakslandet, på öppna fält, kring en eld eller då du sitter på balkongen och blickar ut över en landskapsbild.
Marie-Louice Wallin, ICF Certifierad Coach (PCC), Stresspedagog
Mer att läsa om stress:
Stresshantering
Vad är stress?
Vad skapar stress?
Stressreaktioner