Många är vi som tänker att jag har inte tid, inte ork, inte lust, inte nu, sedan ska jag... ja, undanflykterna kan var många.
Men det handlar om prioriteringar - att prioritera dig och din hälsa i ett livslångt perspektiv.
Ja, fysisk aktivitet är faktiskt livsnödvändigt i både förebyggande och rehabiliterande syfte.
Vår kropp är skapt för att användas och den blir stark av att användas. Då vi växer upp är fysisk aktivitet och belastning viktig för att utveckla och stärka vårt skelett. Då vi blivit äldre är den fysiskt aktiviteten viktig för att förebygga benskörhet.
Att vara i fysiskt god form stärker oss även psykiskt - vi klarar livets påfrestningar bättre. Vi blir även bättre rustade för ev kommande fysiska krämpor.
Regelbunden fysisk aktivitet stärker immunsystemet och gör oss mer motståndskraftiga mot tex förkylningar och krämpor i muskler och leder . Vid fysiska aktivitet ökar syreupptaget och detta gör att vi känner oss piggare och får mer ork.
Vid stress har fysisk aktivitet en mycket viktig effekt – då den fysiska aktiviteten reducerar de stresshormoner som skapas i kroppen vid stress. Vid fysisk aktivitet får kroppen utlopp för den energimobilisering som kroppen skapar vid stress i syfte att ge oss extra energi för att kunna fäkta eller fly, vilket är kroppens naturliga sätt att hantera en stressande situation. Långvarig stress, utan tillräcklig återhämtning har en nedbrytande effekt på kroppen, vilket på sikt är en bidragande orsak till sjukdom och mental utslitning. Genom att vara fysiskt aktiv påverkar du de återuppbyggande processerna i kroppen positivt och skapar förutsättningar för en hållbar hälsa.
Fysisk aktivitet aktiverar fler nervbanor i hjärnan, vilket påverka minne och inlärning positivt. Du blir helt enkelt smartare av att vara fysiskt aktiv!
Genom ett fysiskt aktivt liv kan du förhindra
Fysisk aktivitet kan innefatta fritidsaktiviteter som tex. friluftsliv, motion/fysisk träning, idrott och trädgårdsarbete, aktivitet i arbetet eller hemmet , promenader och cykling.
Den fysiska aktiviteten bör ske regelbundet och gärna dagligen. Med fördel kan aktiviteterna delas upp till flera gånger per dag med minst 10 min per gång.
För att främja ett liv med god hälsa och minska risken för kroniska sjukdomar samt för att bevara eller förbättra fysisk kapacitet rekommenderas att:
Exempel på fysisk aktivitet som uppfyller denna rekommendation är 30 minuters rask promenad 5 dagar per vecka, 20 – 30 minuters löpning 3 dagar per vecka eller en kombination av dessa.
Marie-Louice Wallin
CF Coach (ACC), Stresspedagog, Cert massör, utbildare